Schade - schadeverloop - malusregistratie

Malusregistratie

Schadeverloop

Schadeclaims

Schuldschades

Zwarte lijst

Geweigerd wegens schadeverloop

Opgezegd of geweigerd wegens schadeverloop

De term schadevrije jaren ken je wel, maar weet je ook wat negatieve schadevrije jaren zijn? Ze vormen een probleem en maken een autoverzekering kostbaar.

Door schadevrij te rijden bouw je schadevrije jaren op. Deze geven recht op korting op de autoverzekering. Heb je een keer een schade? Dit geeft juist een terugval in schadevrije jaren. Hierdoor stijgt de premie vaak. Het wordt echter een probleem als de terugval in schadevrije jaren groter is dan de opgebouwde jaren.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Je haalt je rijbewijs en je koopt je eerste auto, als je deze dan wil verzekeren gaat de verzekeraar uit van nul schadevrije jaren. Na één jaar schadevrij rijden geeft de verzekeraar je een extra korting omdat je geen schade hebt veroorzaakt. In het opvolgende jaar veroorzaak je een ongeval. De tegenpartij wordt gecompenseerd door jouw verzekeraar. Je zou zeggen dat er nu één jaar van het aantal schadevrije jaren wordt afgetrokken, zodat je weer op nul komt. Helaas werkt het anders. Je valt in één keer meerdere jaren terug. Hierdoor heb je negatieve schadevrije jaren.

Negatieve schadevrije jaren zijn moeilijk verzekerbaar

Verzekeraars spreken bij negatieve schadevrije jaren over malus. Een slecht schadeverloop kan er voor zorgen dat je moeite krijgt om je auto te verzekeren. Het kan zelfs gebeuren dat de verzekeraar besluit om jou niet meer te verzekeren. Dit gebeurt niet snel, maar bij een zeer slecht schadeverloop is het niet uit te sluiten. Het opzeggen door de verzekeraar van de verzekering heeft grote gevolgen. Bij het afsluiten van schadeverzekeringen wordt gevraagd of jou wel eens een verzekering is geweigerd of opgezegd. Als je deze vraag met ja moet beantwoorden, volgen er nadere vragen.

Als je min 5 schadevrije jaren hebt opgebouwd, zal geen verzekeringsmaatschappij je meer willen verzekeren en dat is dus een groot probleem. Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om een verzekering af te sluiten, echter zitten hier wel een paar voorwaarde aan.

  • U zal een aanbetaling moeten doen, deze kunt u voldoen met de Ideal link in de e-mail
  • De dekking gaat in als wij dit aan u bevestigen, vaak is dat dezelfde dag (onder kantoortijden)
  • Betaal je de maandelijkse premie te laat, dan is verzekeren niet meer mogelijk