Geen aansprakelijkheidsverzekering

Geen aansprakelijkheidsverzekering

640.000 huishoudens zonder aansprakelijkheidsverzekering: ‘Wekelijks problemen’

Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf én voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Het Juridisch Loket ziet het vaak misgaan: elke week kloppen er mensen aan die na schade financieel in de knel komen.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermt je tegen schade die je aanricht bij iemand anders. Bijvoorbeeld als je iemands telefoon laat vallen, als je hond iemand bijt of als je als fietser tegen een voorbijganger botst.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak met gedupeerden van wie het leven werd ontwricht na een ongeluk. Ze krijgen hun kosten niet of nauwelijks verhaald omdat de veroorzaker van de schade onverzekerd is.

Honderden problemen

Zulke scenario’s doen zich regelmatig voor. Bij het Juridisch Loket komen door het hele land wekelijks vragen binnen. Zowel van mensen die schade hebben veroorzaakt en onverzekerd zijn, als van mensen die te maken hebben met schade door een onverzekerde tegenpartij. “Op jaarbasis zijn het er bij het Juridisch Loket minstens een paar honderd”, zegt jurist Jordy Tschur.

Ook verzekeraars bevestigen dat beeld. Rechtsbijstandverzekeraar ARAG staat vaak mensen bij die na schade door een onverzekerde tegenpartij in de problemen komen. “Dit komt echt heel regelmatig voor. Het is een structureel probleem”, zegt een woordvoerder.

Geen WA-verzekering

Verwar de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet met de WA-verzekering die je als automobilist verplicht moet afsluiten. Zo’n verzekering beschermt je tegen schade die je in je auto veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering is – anders dan een WA-verzekering – niet verplicht.

Onwetendheid

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet duur: als alleenstaande heb je er al één voor een paar euro per maand. Toch hebben zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens de verzekering niet, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Ipsos.

“Ik denk dat het voor een groot deel onwetendheid is”, zegt hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Eddy Bauw. Uit de cijfers van Ipsos blijkt dat vooral jonge mensen geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Soms zijn uitwonende studenten meeverzekerd onder de verzekering van hun ouders. Maar stop je met studeren, dan moet je bij schade aanspraak doen op je eigen verzekering.

Bij Toeras kunt online uw aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Indien u vanwege fraude en of wanbetaling niet bij een gewone verzekeringsmaatschappij terecht kan, dan kunt u toch een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij toeras.

Bron: RTL nieuws