Schadevrije jaren van je (ex-)partner overnemen

Het wordt mogelijk om de schadevrije jaren van je (ex-)partner te krijgen

Het wordt mogelijk om de schadevrije jaren van je (ex-)partner te krijgen

Een meevaller als je partner overlijdt of als je in een echtscheiding bent beland: de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering die op zijn of haar naam staat, kunnen vanaf 1 januari worden overgezet of verdeeld. Dat kan nu niet, wat een fiks hogere premie oplevert.

Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie. En omdat je autoverzekering per voertuig gaat staat deze op naam van één persoon, ook als zijn of haar partner er regelmatig in rijdt.

Dat scheelt rompslomp, maar is wel vervelend als je uit elkaar gaat, doordat iemand overlijdt of omdat de relationele koek op is. Als de autoverzekering op naam van je ex-partner stond, geldt dat ook voor de schadevrije jaren.

Weer op nul beginnen

Als je dan vervolgens zelf een autoverzekering wil afsluiten, ben je flink duurder uit. “De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg”, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Vanaf 1 januari verandert dat. Als je partner overlijdt, kun je je melden bij de verzekeraar met het verzoek om de schadevrije jaren aan je over te dragen. Voorwaarde is dat je wel op hetzelfde adres woont én een rijbewijs hebt.

Eerlijk delen bij scheiding

Bij een scheiding hangt het ervan af hoe goed je nog met elkaar door een deur kunt. Diegene die de verzekering op zijn naam heeft bepaalt namelijk hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. Hij of zij moet een zogeheten afstandverklaring bij de verzekeraar afgeven voordat je jouw deel van de opgebouwde schadevrije jaren kunt opgeven bij het aanvragen van je eigen verzekering.

Er verandert nog meer, want ook de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd tijdens het rijden van een lease-auto kunnen worden ingezet. Daarvoor moet je een verklaring van het leasebedrijf aanleveren. En ook de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in het buitenland, tellen vanaf 1 januari mee voor de Nederlandse verzekeringen.