,

Zijn uw zonnepanelen wel verzekerd

Zijn uw zonnepanelen wel verzekerd

5.000 zonnepanelen op dak van Thialf zijn niet verzekerd: te brandgevaarlijk

De 5.000 zonnepanelen op het dak van schaatsstation Thialf zijn niet meer verzekerd tegen brand en zijn daarom uitgezet. De brandverzekering was opgezegd door de verzekeraar omdat de panelen te gevoelig zouden zijn voor brand.

Volgens de verzekeraar was het pand niet meer te verzekeren door een slechte ontwikkeling in de schadestatistieken van panden met zonnepanelen. Daarnaast zijn de materialen die in Thialf gebruikt zijn voor de dakisolatie niet veilig. “Een cocktail van risico’s”, zegt woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars Oscar van Elferen over de situatie.

Zonnepanelen booming business

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich al langer zorgen om de brandveiligheid van zonnepanelen. Het gaat dan met name over het isolatiemateriaal. “Vaak wordt er gebruik gemaakt van een type isolatiemateriaal dat erg brandbaar is”, zegt Oscar van Elferen. Ook ontstaan er volgens hem branden als zonnepanelen niet goed gelegd worden.

Het leggen van zonnepanelen is momenteel een ‘booming business’ en dat draagt bij aan dergelijke incidenten, zegt Van Elferen. “Zonnepanelen worden met een razend tempo geplaatst en we komen in de praktijk wel wat cowboys tegen. Als verzekeraars op een later moment onderzoek doen blijkt dat er vaak echt fouten zijn gemaakt.”

Verzekeraars huiverig
Momenteel zijn de 5.000 zonnepanelen van Thialf door de risico’s rondom brandveiligheid dus niet verzekerd. De huidige verzekeraar heeft opgezegd en de directie kon geen nieuwe verzekeraar vinden. “Ik snap dat het heel vervelend is voor Thialf omdat je dat risico wil afdekken en daar zijn verzekeraars ook voor”, zegt Van Elferen.

Omdat er vaker brandincidenten zijn geweest rondom zonnepanelen begrijpt hij ook dat verzekeraars huiverig zijn. “Het is wel een signaal als meerdere verzekeraars ondervinden dat de risico’s te groot zijn. Vooral als het gaat om het verzekeren van grote, complexe panden.” Tweede Kamerlid Tom van der Lee noemt het nieuws over Thialf ‘betreurenswaardig’ en heeft er Kamervragen over gesteld

Richtlijnen nodig voor plaatsen zonnepanelen

Het Verbond van Verzekeraars hoopt dat er snel betere richtlijnen komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Aan bedrijven die van plan zijn zonnepanelen raadt woordvoerder Oscar van Elferen aan de verzekeraar in een vroeg stadium bij de plannen te betrekken. “Is er niet een groot brandrisico? Is er goed nagedacht over stappen die zijn genomen om de panelen te plaatsen?”

Voorlopig heeft Thialf alle zonnepanelen uitgezet zodat de rest van het pand en de bedrijfsschade wél verzekerd kunnen blijven. Er is een kans dat Thialf voor 1 oktober alle zonnepanelen moet verwijderen. De directie gaat hierover in gesprek met de verzekeraars om dit te voorkomen.

U kunt bij Toeras snel online u verzekering aanvragen, voor particulieren & zakelijke klanten