Hoe moet je autorijden in de bergen

Hoe moet je autorijden in de bergen

Autorijden in de bergen is een andere rijstijl aannemen.

Op vakantie kom je vaak een helling of bergweg tegen en dat vraagt om een andere manier van rijden.  Lees de tips om soepel bergop en af te gaan en hoe je voorkomt dat je strandt met een oververhitte motor, kapotte koppeling of schroeiende remmen.

Helling op

Schakel tijdig terug bij het beklimmen van de berg! Soms is het nodig om meerdere versnellingen terug te schakelen. Laat die motor maar draaien, ronken en toeren maken.

Toeren maken!

Wees niet bang als die toerenteller steeds verder omhoog gaat: op deze manier kan je motor de beste prestaties leveren en je koelsysteem het best functioneren. Even wat extra vermogen nodig? Zet de airco tijdelijk uit. Natuurlijk geldt: overdaad schaadt, dus maak het niet te bont. Een goede graadmeter is je gaspedaal. Zorg ervoor dat je deze niet meer dan twee derde intrapt. Spaar je koppeling en houd genoeg afstand van je voorligger, zodat je grotere stukken ineens kunt afleggen (in plaats van 30 keer een meter).

Helling af

Bergje af? Schakel ook nu tijdig terug. Zo kun je op de motor afremmen. In het algemeen geldt de tip dat je bergafwaarts dezelfde versnelling kiest als bergopwaarts. Schakelen doe je op een rustig moment, dus niet in een bocht of bij drukte op de weg.

Neem de tijd bij het afdalen en bedenk dat je nu te maken hebt met een veel langere remweg. Houdt je achteruitkijkspiegel nauwlettend in de gaten, speurend naar eventuele vrachtwagens die met een noodvaart de berg afrazen en jou in hun dodemansrit kunnen meesleuren.

Spaar je remmen

Je hebt nu tijdig teruggeschakeld en rolt de helling af. Misschien zelfs wel in de eerste versnelling. Denk nu aan je remmen en ga deze niet langdurig belasten door het rempedaal continu deels in te trappen. Rem liever af en toe kort en krachtig. Door voortdurend deels te remmen zouden de remvoeringen en -trommels oververhit kunnen raken en kun je fading veroorzaken. Je kunt je voorstellen dat fading, remweigering (ook die van de handrem!), lévensgevaarlijk is als je je op grote hoogte op een smal, steil weggetje bevindt.

Remweigering

Het niet functioneren van de remmen kan ook andere oorzaken hebben, zoals een lek in het hydraulische systeem. Trek bij remweigering meteen de handrem aan en probeer de wagen in de eerste versnelling te zetten.

Heb je nog steeds teveel vaart, probeer dan rustig af te remmen door de zijkant van je wagen aan de bergzijde te schuren langs de rots of afrastering. Liever flinke lakschade dan helemaal in de kreukels!

Toeras verzekeringen wenst u een fijne vakantie.

Andere interessante blogs