Vakantieganger kan rustig voucher aannemen

Overwinteren Vakantiebericht

Vakantieganger kan rustig voucher aannemen: kabinet schuift 150 miljoen

Vakantiegangers kunnen voortaan met een gerust hart een reisvoucher accepteren voor hun geannuleerde vakantie. Het kabinet dekt de vouchers met een garantiestelling van 150 miljoen euro, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag aan de Tweede Kamer.De coronavoucher werd half maart in het leven geroepen door reisbranchekoepel ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Met deze waardebon kunnen consumenten bij een vanwege de coronacrisis geannuleerd vakantie binnen het jaar een andere reis boeken. Doen ze dat niet, dan krijgt de consument na dat jaar alsnog het geld retour. Dankzij de vouchers kunnen reisorganisaties overeind blijven in deze voor hen moeilijke tijd. Als gevolg van de coronacrisis zijn tienduizenden vakanties geannuleerd.

Probleem is dat de dekkingsgraad van het Garantiefonds ontoereikend begint te worden. De SGR heeft extra geld nodig om de reisvouchers ook na 1 juni te kunnen verstrekken. Het kabinet helpt de reisbranche nu uit de brand met een garantieregeling van maximaal 150 miljoen euro.

Kabinet: ‘accepteer reisvouchers

,,Consumenten moeten zeker weten dat de vouchers met SGR-dekking ook doen wat ze beloven, namelijk bescherming bieden bij faillissement van de reisaanbieder”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat). ,,We versterken daarom het garantiefonds SGR, zodat de voucherregeling voor consumenten aantrekkelijk blijft. En buiten kijf staat dat consumenten natuurlijk recht blijven hebben op terugbetaling.”

Het Kabinet doet daarbij een beroep aan consumenten om, als het financieel kan, reisvouchers te accepteren. ,,De coronacrisis raakt ons allemaal, ook onze vrije tijd. Die vakantie die al geboekt en betaald was, kon opeens niet doorgaan. Dat is niet alleen vervelend voor al die consumenten, ook de reisorganisaties hebben het zwaar.”

Honderden klachten

Lang niet alle consumenten zijn echter blij met de reisvouchers. Duizenden gedupeerde vakantiegangers gaan niet akkoord met de waardebonnen, vertelde Frans de Bray, directeur van Reisrecht, deze maand aan De Stentor. De eerste rechtszaken zijn inmiddels opgestart.

Ook elders komen veel klachten binnen over de vouchers. Zo sommeert claimorganisatie Aviclaim namens honderden gedupeerde reizigers luchtvaartmaatschappijen het geld terug te storten. Bij de Consumentenbond zijn eveneens honderden klachten binnengekomen van vakantiegangers. Hoewel de Consumentenbond principieel niet tegen de vouchers is, klaagde de belangenclub met de ANWB al eerder dat de vouchers niet gedekt zijn tegen faillissement. De Consumentenbond vroeg de overheid daarbij om garant te staan. Dat doet het kabinet nu dus.

Uw reisverzekeringen & annuleringsverzekeringen kunt u snel online aanvragen bij Toeras