Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie

Zorg dat u voor de vakantie uw auto onderhoud heeft gehad, zodat u niet in het buitenland staat met problemen, die voorkomen hadden kunnen worden.

Waarom je regelmatig olie moet peilen

Olie heeft in je motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Elke motor zal een deel van zijn olie ‘verbruiken’; de een iets meer dan de ander.

Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen; die kunnen na lange tijd gaan ‘zweten’ of lekken.

Waarom je regelmatig je koelvloeistof moet controleren

Als je regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Koelvloeistoffen met bijvoorbeeld de codes G12 of G12+, zijn zogeheten ‘long life’-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere moeten tussentijds vervangen worden, omdat de werking anders achteruit gaat.

TIP: Controleer alleen bij een koude motor! Controleren bij een warme motor kan bij verkeerd handelen leiden tot ernstige brandwonden!

Waarom je regelmatig je ruitenwisservloeistof moet controleren

Smerige ruiten en een leeg reservoir van je ruitensproeiervloeistof is een linke combinatie. Je ziet weinig en wilt je ruitensproeier activeren. Daarbij gaan de ruitenwissers automatisch aan maar als er dan geen vloeistof verschijnt trekken de ruitenwissers enorme strepen en zie je niks meer. Voorkom zo’n situatie door geregeld het niveau van je ruitensproeiervloeistof te controleren.

Er bestaan twee soorten ruitensproeiervloeistof: een zomer- en een winterversie. De eerste is vaak roze of geel van kleur, de tweede blauw. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen.

Tips voor jouw veiligheid bij pech

  • Zet jouw auto altijd zo ver mogelijk naar rechts, liefst in de berm.
  • Draai de wielen naar rechts.
  • Zet de alarmlichten aan.
  • Laat alle inzittenden aan de rechterzijde uitstappen.
  • Blijf achter de vangrail of in de berm wachten op de pechhulp.
  • Steek nooit de snelweg over, dit is levensgevaarlijk!

Vergeet niet een reisverzekering, pechhulpverzekering, autoverzekering of caravanverzekering af te sluiten. Op onze website kunt u snel onafhankelijk de goedkoopste verzekeringen vergelijken. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen of een terugbelverzoek op de website aanvragen.