Vakantiebagage in je auto

vakantiebagage in je auto

Met de auto op vakantie gaan is eigenlijk net een kleine verhuizing. Met deze tips pak je slim en veilig je vakantiebagage in. Zo kan er met  een beetje geluk op de terugweg nog een doosje wijn mee!

Het is misschien wel het meest stressvolle moment van de hele autovakantie: het inpakken van alle bagage in de auto. Het moet niet alleen praktisch en efficiënt gebeuren, maar ook veilig.

Ruimte besparen met vakantiebagage in je auto

Het beste kan je grote koffers thuis laten en al je spullen in tassen doen, die nemen minder ruimte in beslag en zijn beter te stapelen, zodat je niet zoveel ruimte verliest. Je kleren kan je het beste oprollen en in je schoenen kan je zomaar 6 paar sokken kwijt, wat ook weer ruimte besparend is.

Gebruik een dakkoffer

Heb je veel spullen mee te nemen? Dan is zo’n dakkoffer echt geen slecht idee. Belaad deze niet te zwaar en monteer ‘m in het midden van het dak, dat is de veiligste manier.

Met de caravan op vakantie

Een verkeerd beladen caravan kan leiden tot gevaarlijk slingeren van aanhanger en auto. Maar met een juiste belading en een stabiele auto/caravancombinatie voorkom je slingeren. Elektronische stabiliteitssystemen onder caravans of in trekauto’s bieden extra veiligheid. Lees de tips om de caravan zo slim en veilig mogelijk in te pakken.

Berg je zware spullen vooral voorin de caravan op? Zoals in de disselbak? Dan heb je last van een te hoge kogeldruk en wordt je auto onbestuurbaar. Doe je de zware spullen vooral achterin de caravan? Dan heb je vaak last van een te lage kogeldruk en kun je gaan scharen met je caravan. Verdeel de spullen dus gelijkmatig in je caravan als je gaat inpakken.

4 handige laadtips:

  • Zorg dat (zware) spullen niet verschuiven, zet deze daarom vast
  • Zet zware spullen zoveel mogelijk bij de as, op de vloer
  • Gebruik je dak kasten om lichte spullen op te slaan
  • Verdeel je spullen gelijkmatig over de bankkasten

Controleer alles voor vertrek

  • Zorg voor de juiste caravan zijspiegels
  • Check of alle deurtjes en ramen goed vergrendeld zijn, zodat er niets uit de caravan kan vallen of losschieten
  • De werking van de remlichten en richtingaanwijzer van de auto en caravan
  • Dat de banden genoeg profiel hebben (Zie ANWB voor meer veilige rij tips)
  • Heb je alle verzekeringen afgesloten reisverzekering, caravanverzekering, autoverzekering